Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Izložba fotografija "Masovne grobnice u BiH"

Izložba "Masovne grobnice u BiH"

Povodom obilježavanja Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u ambijentu sarajevske Vijećnice postavljena je izložba dokumentarističkog karaktera "Masovne grobnice u BiH" koja se sastoji se od 60 crno-bijelih potresnih fotografija Muhameda Mujkića pred kojima zastaje dah zbog ovjekovječenih stravičnih slika ljudskog stradanja koje svjedoče istinu o ratnim dešavanjima u BiH, te drugih do sada neviđenih matarijala iz istraživanja i iskopavanja masovnih grobnica širom BiH kojima su zabilježena stradanja Bošnjaka iz perioda 1992 -1995. godina.
 
Izložbu je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić porukom da ga kao čovjeka boli svaka nevina žrtva, da svaku od njih osjeća kao svoju i da krivce za počinjeno zlo treba proganjati do kraja života i zbog toga da se zlo ne bi ponovilo budućim naraštajima.
 
Izložbu "Masovne grobnice u BiH" organizirali su Muzej Sarajeva i Institut za nestale osobe BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Grada Sarajeva, kao i medijskih pokrovitelja NTV Hayat, TVSA, Dnevni avaz, Global.
 
5D-CADD d.o.o. Sarajevo, pored toga što je realizovao kompletnu postavku u saradnji sa autorima, s ponosom je pristao biti sponzor ove izložbe, zajedno sa sljedećim kompanijama: Biz Klub, Bam Card, Europlakat, BBI Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Centar Bosna, Gong, Rama Glas, Glock Security, Plava poliklinika, SaraDent, Kultura, Sarajevska pivara, MHS.